Luister op Sonos naar Dolby Atmos-audio vanaf je tv

Sonos Arc, Arc SL, Beam (Gen 2) en Era 300 (als surroundspeakers) ondersteunen allemaal de weergave van Dolby Atmos-audio wanneer ze deel uitmaken van een home cinema-systeem. Dit artikel legt uit wat de belangrijkste factoren zijn die bepalen of je door Atmos ondersteunde product Dolby Atmos kan spelen vanaf je tv. Het gaat dan om de HDMI-aansluitingen van je tv, streamingservices als Netflix of Amazon Prime Video en fysieke bronapparaten zoals Fire TV, Roku of Apple TV.

Als je Sonos-product een Atmos-signaal ontvangt van je tv, wordt dat in de Sonos-app weergegeven op het scherm 'Je hoort' en in het menu 'Over mijn systeem'.

HDMI ARC en HDMI eARC

ARC en eARC zijn protocollen die verantwoordelijk zijn voor het versturen van audio via een HDMI-kabel naar home cinema sound systems. Sonos Arc, Arc SL, en Beam (Gen 2) moeten aangesloten zijn op HDMI ARC of HDMI eARC om Dolby Atmos-content af te kunnen spelen. Niet alle tv's hebben HDMI ARC of HDMI eARC, dus kijk in de handleiding van je tv om te zien welke HDMI-aansluitingen jouw tv heeft. De tabel hieronder laat zien welke fysieke aansluitingen nodig zijn voor Dolby Atmos vergeleken met andere home cinema-geluidsformaten.

Stereogeluid
(PCM)

5.1 surroundsound
(Dolby Digital)

Dolby Atmos
(Dolby Digital Plus)

Dolby Atmos
(Dolby TrueHD)

HDMI eARC

HDMI ARC

Optische adapter

De meeste Dolby Atmos-audio kan worden afgespeeld via HDMI ARC met de Dolby Digital Plus-codec. HDMI eARC is vereist om lossless Dolby Atmos-audio af te spelen met de Dolby TrueHD-codec.

Streamingservices

Sommige tv- en filmstreamingservices ondersteunen nu Dolby Atmos. Voor services zoals Netflix is een specifiek type abonnement nodig om toegang te krijgen tot Dolby Atmos-content. Let op: zelfs bij een service die Dolby Atmos ondersteunt, kan het zijn dat sommige programma's en films geen Dolby Atmos-audio hebben. Informeer bij de provider van de streamingservice of ze Dolby Atmos ondersteunen.

Bronapparaten

Of je Dolby Atmos-audio kunt krijgen, is ook afhankelijk van het fysieke bronapparaat dat de content afspeelt. De Amazon Fire TV Cube ondersteunt bijvoorbeeld Dolby Atmos-content, maar oudere Fire TV's doen dat niet. Sommige tv's ondersteunen geen Dolby Atmos-audio, zelfs als het bronapparaat (bijv. Roku Ultra) dat wel doet. In sommige gevallen zal de tv de audio hercoderen naar Dolby Digital 5.1. Informeer bij de fabrikant van je apparaat of Dolby Atmos wordt ondersteund.