Controleren of je een IR-afstandsbediening hebt

Sonos home cinema-producten die optisch zijn aangesloten op een tv werken alleen met IR (infrarood)-afstandsbedieningen om het volume te regelen. RF-afstandsbedieningen kunnen Sonos home cinema-producten die optisch zijn aangesloten niet bedienen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je kunt controleren of de afstandsbediening van je tv gebruikmaakt van IR of RF (radiofrequentie/Bluetooth).

De IR-zender afdekken

IR-afstandsbedieningen produceren infraroodlicht vanuit een zender die zich op de voorkant van de afstandsbediening bevindt. Deze test blokkeert de IR-zender die voorkomt dat je tv wordt bediend als de afstandsbediening gebruikmaakt van IR in plaats van RF.

1. Zet je tv aan.
  2. Houd de afstandsbediening vast met één hand en dek de voorkant van de afstandsbediening af met je andere hand of een ander solide voorwerp.
  3. Druk op een knop van de afstandsbediening die gewoonlijk wordt gebruikt om de tv te bedienen (bijv. van het volume of een kanaal).

Als je op de knop op de afstandsbediening drukt en de tv niet reageert, heb je een IR-afstandsbediening. Als je op de knop drukt terwijl de voorkant van de afstandsbediening is afgedekt en nog steeds reageert, heb je een RF-afstandsbediening.

Gebruik van een digitale camera

De digitale camera's op smartphones kunnen het infrarode licht waarnemen dat door IR-afstandsbedieningen wordt geproduceerd en normaal gesproken onzichtbaar is. Met deze test maak je gebruik van de camera van je smartphone om te bepalen of je een IR-afstandsbediening hebt

1. Open de camera-app op je mobiele apparaat.
  2. Richt de camera op de voorkant van de afstandsbediening.
    • De meeste IR-afstandsbedieningen hebben een zichtbaar lampje of een zwart venster dat de IR-zender afschermt.
  3. Richt de camera op de voorkant van de afstandsbediening en houd een knop op de afstandsbediening ingedrukt. Zoek op het scherm van je smartphone naar een zwak lichtje dat uit de voorkant van je afstandsbediening komt.

Als je een lichtje op de voorkant van je afstandsbediening ziet, heb je een IR-afstandsbediening. Als je geen lichtje ziet, heb je een RF-afstandsbediening.