Lyssna på Dolby Atmos-ljud från tv:n på Sonos

Sonos Arc, Arc SL, Beam (gen 2) och Era 300 (som surroundhögtalare) har alla stöd för uppspelning av Dolby Atmos-ljud när de ingår i ett hemmabiosystem. I den här artikeln beskrivs de viktigaste faktorerna som avgör om en produkt med Atmoskapacitet kan spela upp Dolby Atmos-ljud från tv:n. Faktorerna inkluderar HDMI-kontakterna på tv:n, streamingtjänster som Netflix eller Amazon Prime Video och fysiska källenheter som Fire TV, Roku och Apple TV.

Om din Sonosprodukt tar emot en Atmossignal från tv:n visas detta i Sonosappen, både på skärmen Spelar nu och i menyn Om mitt system.

HDMI ARC och HDMI eARC

ARC och eARC är protokoll som används för att skicka ljud via en HDMI-kabel till hemmabiosystem. Sonos Arc, Arc SL, och Beam (Gen 2) måste vara anslutna till HDMI ARC eller HDMI eARC för att kunna spela upp Dolby Atmos-innehåll. Alla tv-apparater är inte utrustade med HDMI ARC eller HDMI eARC, så kontrollera i tv:ns bruksanvisning vilka HDMI-kontakter din tv har. I tabellen nedan visas vilka fysiska anslutningar som krävs för Dolby Atmos jämfört med andra ljudformat för hemmabiosystem.

Stereoljud
(PCM)

5.1-surroundljud
(Dolby Digital)

Dolby Atmos
(Dolby Digital Plus)

Dolby Atmos
(Dolby TrueHD)

HDMI eARC

HDMI ARC

Optisk adapter

De flesta Dolby Atmos-ljud kan spelas upp via HDMI ARC med Dolby Digital Plus-codec. HDMI eARC krävs för att spela upp förlustfritt Dolby Atmos-ljud med hjälp av Dolby TrueHD-codec.

Streamingtjänster

Vissa streamingtjänster för tv och film har nu stöd för Dolby Atmos. Tjänster som Netflix kräver en särskild abonnemangsnivå för att ge tillgång till Dolby Atmos-innehåll. Observera att vissa serier och filmer eventuellt inte har något Dolby Atmos-innehåll, även om tjänsten har stöd för Dolby Atmos. Kontakta din streamingtjänstoperatör för att ta reda på om de har stöd för Dolby Atmos.

Källenheter

Om Dolby Atmos-ljud är tillgängligt kan också bero på vilken fysisk ljudkälla som spelar upp innehållet. Exempelvis har Amazon Fire TV Cube stöd för Dolby Atmos-innehåll, medan äldre Fire TV-enheter inte har det. Vissa tv-apparater har inte stöd för Dolby Atmos-ljud även om ljudkällan (t.ex. Roku Ultra) har det. Vanligtvis omkodar tv:n ljudet till Dolby Digital 5.1. Kontakta enhetens tillverkare för att ta reda på om den har stöd för Dolby Atmos.