Aanbevolen instellingen voor het gebruik van Sonos op draadloze netwerken

Voor de meeste huizen en kleine bedrijven raadt Sonos een draadloze installatie aan. Dit is doorgaans de eenvoudigste manier om je Sonos-systeem te installeren en starten. Als je van plan bent om tegelijkertijd naar meer dan vijf ruimtes te streamen, vooral als het gaat om audio met een hoge bitsnelheid, overweeg dan om zoveel mogelijk Sonos-producten met een kabel aan te sluiten.

Als je wifi-apparaten vaak een lage signaalsterkte of lage netwerksnelheden hebben, zullen je Sonos-producten waarschijnlijk soortgelijke problemen ondervinden. Als je van plan bent om te veranderen van netwerkapparatuur of om de apparatuur te upgraden om de prestaties van je wifi te verbeteren, dan raadt Sonos doorgaans aan om daarvoor een speciale router of apart mesh-netwerksysteem te gebruiken met wifi 5 of hoger.

De meeste routers vereisen geen specifieke configuratie om ze te gebruiken voor Sonos. Er zijn echter een aantal instellingen die belangrijk kunnen zijn:

• Schakel alle modi en banden die je router ondersteunt in; doe dat tot en met wifi 6. Dit zorgt voor achterwaartse compatibiliteit met oudere apparaten in je netwerk en nieuwere apparaten maken verbinding met de nieuwste wifi-versie die door hun hardware wordt ondersteund.
  • Schakel voor 2,4 GHz automatische kanaalselectie in. Je router selecteert het beste beschikbare kanaal voor alle verbonden apparaten. Dit wordt alleen aanbevolen voor draadloze installaties.
  • Selecteer een kanaalbreedte van 20 MHz voor 2,4 GHz. Hoewel 40MHz meer potentiële doorvoer biedt, is het ook gevoeliger voor interferentie en is het meestal niet nodig.
  • Selecteer All of Auto voor 5 GHz of 6 GHz (wifi 6E).
  • Bekijk onsartikel over systeemvereisten om er zeker van te zijn dat je draadloze netwerk volledig compatibel is met je Sonos-systeem.

Apparaten waarop de Sonos-app draait moeten met hetzelfde wifinetwerk zijn verbonden als Sonos om verbinding te kunnen maken. Gastnetwerken zijn niet compatibel met Sonos.

Door ISP verstrekte netwerkapparatuur

De meeste internet service providers (ISP's) verstrekken een combinatiemodem en -router. Hoewel dit doorgaans prima is voor de meeste gebruikers, zal een stand-alone router of mesh-systeem vaak het bereik en de prestaties verbeteren, vooral voor grotere huizen of huizen met meerdere gebruikers.

Als je er vanwege de prestaties voor kiest om je eigen router of mesh-systeem te gebruiken, is het aan te raden om je door je ISP verstrekte router te configureren in bridge-modus. Hierdoor wordt de wifi- en routerfunctionaliteit uitgeschakeld en wordt de kans op problemen aanzienlijk verkleind. Vraag je ISP om aanwijzingen voor hoe je dit doet bij jouw specifieke apparaat.