Je Sonos-speakers tunen met Trueplay

Trueplay meet hoe geluid weerkaatst vanaf muren, meubels en andere oppervlakken in een kamer. Daarna finetunet het je Sonos-speaker, zodat hij altijd geweldig klinkt, waar je de speaker ook neerzet.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je het Trueplay-tuningproces doorloopt met een iOS-apparaat, dat door de meeste Sonos-producten wordt ondersteund. Sommige Sonos-producten hebben andere of extra Trueplay-opties:

Zie ons artikel over apparaten en spelers die compatibel zijn met Trueplay voor meer informatie over welke Sonos-producten en iOS-apparaten Trueplay ondersteunen.

Je speakers tunen met de Sonos-app

Het volledige afstemproces van Trueplay voor een kamer duurt ongeveer 3 minuten. Zorg dat je de nieuwste softwareversie hebt voordat je de onderstaande stappen volgt.

De Sonos-app voor iOS gebruiken:

1. Ga naar het tabblad Instellingen en tik op Systeem. Selecteer vervolgens de speaker die je wilt afstemmen.
  2. Tik op Trueplay > Trueplay tuning en volg de aanwijzingen in de app om je speaker af te stemmen.
  3. Tijdens het Trueplay tuning-proces wordt je gevraagd Sonos toestemming te geven voor het gebruiken van de microfoon van je iOS-apparaat. Trueplay tuning is de enige keer dat Sonos audio gebruikt die wordt verzameld door de microfoon van je apparaat.

Als je klaar bent met het afstemmen van je Sonos-speaker, kunnen de Trueplay tuning-aanpassingen in hetzelfde menu worden in- en uitgeschakeld.

Tips voor goede afstemming

Beperk de hoeveelheid lawaai: Probeer lawaai zoveel mogelijk te beperken tijdens het afstemmen. Geluiden zoals gepraat, voetstappen en luide apparaten kunnen problemen veroorzaken tijdens het afstemmen van je speaker.

Bestrijk een zo groot mogelijk gebied: Probeer tijdens het afstemmen van je Sonos-speaker een zo groot mogelijk deel van de kamer te bestrijken. De app laat je een video zien van hoe je vloeiende bewegingen moet maken met je apparaat van je hoofd tot je taille terwijl je rondloopt tijdens het tunen. Als je een speaker afstemt in een kleine kamer, gebruik dan de resterende tijd nadat je door de hele kamer bent gelopen om je te richten op de plekken waar je het vaakst naar Sonos luistert.

Pas het volume niet aan: Het geluid dat je Sonos-speaker produceert tijdens het tunen, is vrij hard. Pas het volume niet aan terwijl het geluid wordt afgespeeld, omdat dit het afstemmen negatief beïnvloedt. Als je het tuningproces moet afbreken, kun je op de Play/pauze-knop op je Sonos-speaker drukken of tikken op de X die verschijnt in de app tijdens het tunen.

Extra informatie

• Nadat je de speaker hebt afgestemd, kun je meer aanpassingen doorvoeren door de EQ-instellingen te wijzigen. Deze instellingen worden toegepast boven op de aanpassingen die al zijn doorgevoerd door Trueplay tuning.
  • Als je je Sonos-speaker verplaatst of de configuratie aanpast (zoals het maken of scheiden van een stereopaar), hoor je het Trueplay tuningproces opnieuw uit te voeren om de instellingen bij te werken.