Svagt ljud från surroundhögtalarna när du tittar på tv

Den här artikeln beskriver möjliga orsaker till att ljudet från Sonos surroundhögtalare är svagt när du tittar på tv.

Vad du kan förvänta dig

Ljudet från Sonos surroundhögtalare kan variera beroende på vad du tittar på. Du kan förvänta dig följande surroundljud från nedanstående typer av program:

• Nyheter: Dialogdrivet. Väldigt lite surroundljud.
  • Sport: Förvänta dig att höra publiken heja på eller musik från stadion.
  • Komediserie: Beroende på inspelningsmiljön kan det hända att bakgrundsljud spelas upp på surroundhögtalarna.
  • Action eller drama: Omgivningsljud, som kvittrande fåglar, händelser utanför skärmen, explosioner och bakgrundsmusik.

Om ljudet från surroundhögtalarna alltid är svagt oavsett vad du tittar på, gå vidare till nästa avsnitt för att kontrollera att de tar emot ljudet i rätt format.

Justera ljudformatet

Ljudet från surroundhögtalarna kan variera beroende på vilket ljudformat som skickas av tv:n.

Kontrollera om ljudformatet är angivet som stereo/PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus eller Dolby TrueHD. Läs vår artikel om att kontrollera ljudformatet i ditt hemmabiosystem från Sonos för att ta reda på vilket format som Sonos tar emot från tv:n.

Om formatet är stereo/PCM tar Sonos-systemet emot tvåkanaligt ljud och tolkar vilken del av ljudet som ska spelas upp på de bakre surroundhögtalarna. Det betyder att du eventuellt inte hör särskilt mycket surroundljud. Ställ in tv:n så att den skickar Dolby Digital-ljud istället. Läs tv:ns bruksanvisning för anvisningar om att byta format.

Om du har en Sonos Arc, Arc SL eller Beam (gen 2), läs vår artikel om att lyssna på Dolby Atmos på Sonos för att se till att den är korrekt inställd för att skicka ljud i formatet Dolby Digital.

Höj volymen på surroundhögtalarna

Oavsett vilket format som används kan du alltid höja volymen på surroundljudet till önskad nivå.

1. Öppna Sonos-appen för iOS eller Android.
  2. Öppna fliken Inställningar och tryck på System.
  3. Tryck på den Sonos-produkt som använder surroundhögtalare. Den är markerad med ”(+LS+RS)” i avsnittet för Produkter.
  4. Under Ljud trycker du på Surroundljud.
  5. Använd reglaget för tv-nivå för att höja eller sänka surroundhögtalarnas volym.