Ändra routerns trådlösa kanal

Den här artikeln beskriver hur du ändrar routerns trådlösa 2,4 GHz-kanal. Instruktionerna nedan fungerar för de flesta vanliga routermodellerna, men vi rekommenderar att du kontrollerar vad som gäller i bruksanvisningen för just din router.

På en Mac, pc eller mobil enhet

1. Logga in på routerns konfigureringssida genom att ange dess IP-adress i en webbläsare eller ladda programvaran som medföljde routern. IP-adressen och inloggningsuppgifterna brukar anges på routern. Detta kan bara göras när du är ansluten till routerns nätverk, antingen via Wi-Fi eller med en nätverkskabel.

2. Hitta sidan för trådlösa inställningar och ändra den trådlösa kanalen för 2,4 GHz-nätverket. Om ”automatisk” kanal är aktiverat behöver du inaktivera det och ange en specifik kanal. Vi rekommenderar att du använder kanal 1, 6 eller 11.

3. Spara inställningarna. Routern kan komma att startas om när inställningarna sparas.

Om Sonos-systemet är trådbundet installerat behöver du också kontrollera Sonos-systemets trådlösa kanal och se till att det inte är inställt på samma trådlösa kanal som routern.

Att byta trådlös kanal ingår som ett felsökningssteg i rutinen för att minska störningar i trådlösa nätverk. Om du ändrar den trådlösa kanalen för att lösa ett problem kan du prova att ställa in routern på var och en av de tre rekommenderade kanalerna för att se vilken som fungerar bäst.